Kuchnia lokalna uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc rozmaite tradycje, kompozycje i smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, jakie typowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, iż najistotniejszym oraz w największym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
• pierogi z rozmaitymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma faktycznie dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest apetyczna oraz sycąca.