Dobra włoska restauracja
Chcesz smacznie zjeść? Spośród licznych alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne jedzenie włoskie
Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi gotują makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. o biance Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, focaccia, ravioli oraz liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film