dania z mozzarellą

Rozkoszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Niewątpliwie, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a całkowicie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest wybitnie reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

przepis na włoska pastę   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w następstwie tego wziąć kreatywny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w zasadzie warto dopłacić i weselić się pysznym smakiem.